این مطلب فعلا ثابت است. مطالب جدید زیر این مطلب.

پزشکی نوین با خدمات محققانی با انقلاب و دگرگونی های مختلفی مواجه شد و با این اتفاقات بر بیماری های مختلفی که زمانی با همه گیری های وسیع به راحتی جان چند میلیون نفر را می گرفتند فایق آمد.

اما مسئله ای که واقعا جای فکر دارد بیماری های حال حاضر جامعه بشری است و اینکه باید فکر کنیم که اینها از کجا و کی به مسئله تبدیل شده اند. بنده چند مورد به ذهنم می رسد به آنها اشاره می کنم و تقریبا کاملا به پزشکی نوین حق می دهم.

اول اینکه پس از انقلاب آنتی بیوتیک در درمان بیماری ها، عفونت های باکتریایی کشنده از اولویت خارج شدند و عملا بیماری های دیگر مورد توجه قرار گرفتند مانند آنکه دریایی سطح آبش پایین آید و خشکی های آن نمایان شوند.

دوم با افزایش طول عمر جامعه و عوامل دیگری چون صنعتی شدن، شهرنشینی، تغییر شیوه زندگی خود به خود بیماری های مزمن رو به افزایش می گذارد.

سوم با پیشرفت علم و فراگیر شدن روش های تشخیصی و تحقیقی بیماری ها، کشف آنها هم افزایش یافته است. به عبارت دیگر بیماری هایی کشف شده اند که قبلا هم بوده اند اما توضیحی برای آنها نبوده است.

چهارم عواملی که برای بیماری های جدید یافت می شود آنقدر آمیخته با دیگر عوامل موثر هست که بعضا پیشگیری از آنها غیرممکن می شود.

با چند مثال برای شما مشخص می کنم:
در شهر اصفهان در زمان های نه چندان دور بیماری انگلی کرمی گوارشی نزدیک به 80% شیوع داشته است. مسلما در اصفهان بیماری های دیگری هم بوده است اما مسئله اصلی نبوده. اکنون آمار انگل بسیار پایین است اما آمار بیماری MS بسیار بالاست.

مثلا در قدیم چیزی به عنوان FBS و HTN اصلا شناخته شده نبوده است که بخواهند بدانند چه کسی فشارخون یا دیابت دارد اما اکنون به راحتی قابل تشخیص است.

در گذشته سبک زندگی فعال و پویا بوده و اغلب مردم در روستاها زندگی می کردند اما اکنون کاملا مع است و این باعث افزایش بیماری های مزمن می شود.

اما به نظرم باید عوامل روانشناختی را هم مد نظر گرفت. بیماری های مزمن یک روزه ایجاد نمی شوند و انسان با تدریج به مسائل عادت می کند مثلا به قند بالا، افت بینایی و. اما بیماری های قدیمی کمتر از یک روز می تواند زندگی را تلخ و تار کند پس بیمار به سرعت دنبال درمان می رود. عوامل پیشگیری کننده از بیماری های مزمن در گذشته جزیی از زندگی روزمره بودند اما اکنون باید برای آنها برنامه ای جداگانه داشت مثلا نیم ساعت پیاده روی، پنج روز در هفته برای پیشگیری از فشار خون، این چیزی نیست که همه زیر بار آن بروند.

اینها همگی درباره افزایش آمار بیماری مزمن بود اما درمان

درمان مم به تشخیص عامل بیماری است. همانطور که قبلا اشاره کردم بیماری های حال حاضر از عوامل متعددی تاثیرپذیرند. از تفاوت های ژنتیکی گرفته تا جنس و آب و هوا و ریز و درشت دیگر. به همین دلیل درمان آن هم سخت خواهد بود.

بعضی بیماری ها بعد از گذشتن از مرحله ای اصلا قابل درمان نیستند مثلا پرفشاری خون (HTN) دیر تشخیص داده می شود و راهی جز درمان علامتی باقی نمی گذارد چون حیات فرد را به خطر می اندازد.

شخصی روش زندگی 50سال گذشته اش مستعد دیابت نوع 2 است اما مبتلا نمی شود ولی شخصی دقیقا برعکس سبک زندگی مناسبی داشته اما مبتلا می شود اینجا راهی به جز تفاوت های ژنتیکی برای توضیح این اتفاق نیست. خلل ژنتیکی با پزشکی امروزی قابل درمان نیست پس باز هم راهی جز درمان علامتی فعلا نداریم.

درباره دیابت نوع 1 ابتلا به عفونت های کوکسایB و EBV برای بروز آن اثبات شده است اما هرکسی که مبتلا به اینها شد مشکل پیدا نمی کند این هم دوباره ژنتیک دخالت می کند و مثل قبل درمان علامتی.

بیماری های روماتولوژیک و خودایمنی مانند لوپوس، آرتریت روماتویید و. به دلیل درگیری سیستم ایمنی سخت درمان می شوند چون شما نمی توانید ایمنی را خیلی ضعیف کنید

درکل قبول دارم که بیماری های جدید واقعا مشکل سازند اما تا شما درمان کامل را پیدا نکنید مجبورید به درمان علامتی رضایت دهید

پزشکی نوین تلاش زیادی دارد تا بتواند این بیماری ها را توضیح دهد و برای آنها درمان متقن پیدا کند اما اگر ما منتظر انقلابی اساسی در این زمینه هستیم آن انقلاب، انقلاب علمی نیست انقلاب فرهنگی است تا فرهنگ جامعه به سمت سلامت خواهی پیش برود اما این نمی شود تا زمانی که همه تلاش کنیم و در اولین قدم نظام بهداشت و درمان و اعضای آن و سپس دولت و ملت.
اینطور نمی شود که پس از تغییر مدیریت در دانشگاه ما آمار قهوه خانه های شهر اصفهان که با خون دل خوردن مسئولین قبلی از هشتصد و اندی به صد وشصت رسید اکنون به صورت نجومی سر به فلک بگذارد و در این صورت دوباره باید منتظر سونامی سرطان های حنجره، ریه، برونش، مثانه و . باشیم این نمونه ای بود از صدها مورد که نیازمند رسیدگی است. درست که نمی شود به زور مردم را سالم نگه داشت اما می شود که از ایجاد مراکز بیماری زا جلوگیری کرد.(یاد حرف یه نفر درباره بهشت رفتن مردم افتادم!)

انقلاب جدید در پزشکی فرهنگی است نه علمی .

  

ببخشید متن طولانی شد.

والعاقبة للمتقین     


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

گلدفیش آکواریوم اصفهان فروشگاه آنلاین تُرش مَز مجله پزشکی نمایندگی بیمه عمر و تامین آتیه میرزامحمد یاس کبود #چاه_نویس:) Pete بازسازی خانه - بازسازی منزل فروشگاه صنایع دستی پینار استامینوفن